Siódme menu 70% Raw Tygodnia wygląda następująco:
Śniadanie:
Koktajl kakaowy.
2 banany
1 duża, słodka gruszka
2 – 3 łyżeczki kakao
1/2 szkl. wody
Wszystkie składniki blendujemy. Voila :)
Czas przygotowania: 10 minut
Lunch do pracy:
Sałatka owocowo – szpinakowa z konfiturą malinową.
Surowy szpinak (dla osób początkujących typu baby)
2 dojrzałe kiwi
3 dojrzałe mandarynki
1/2 kostki tofu (ok 120 g)
1 łyżeczka konfitury, najlepiej malinowej
Rozdrobniony szpinak układamy na talerzu, dodajemy pokrojone tofu, kiwi i mandarynki, polewamy konfiturą rozpuszczoną w 2-3 łyżkach wody.
Czas przygotowania 10 minut.
Przekąska:
Ziarna słonecznika (max 25 g).
Obiad:
Quinoa z sosem musztardowym, dynią i buraczkami.
Ok 50 g suchego ziarna quinoa gotujemy przez 15 minut.
Sałatka:
Mix sałat – masłowej i roszponki
plaster dyni
1 mały buraczek
2 – 3 suszone pomidory
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżki mleczka kokosowego
Kroimy dynię, buraczka, suszone pomidory i układamy z mixem sałat obok quinoa. Z musztardy, soku z cytryny i mleczka kokosowego przygotowujemy sos i doprawiamy nim sałatkę.
Czas przygotowania: 15 minut
Pamiętamy o miarach objętościowych ;) Układam na talerzu jedną „jednostkę” jedzenia ugotowanego i do tego trzy jednostki pożywienia surowego.
Kolacja:
Sałatka z jabłka i grejpfruta oraz szklanka soku z surowej kapusty i limonki.
1 słodkie jabłko
1 grejpfrut
plaster imbiru
Kroimy jabłko i grejpfruta. Imbir miażdżymy jak czosnek, zalewamy 2 łyżkami wody, następnie polewamy owoce.
Czas przygotowania: 10 minut
Do tego szklanka soku z surowej kapusty i limonki.
Sok z kapusty jest niezwykle zdrowy, ale mało popularny ze względu na specyficzny smak. Myślę jednak, że w połączeniu z limonką przypadnie do gustu nawet osobom, które nie bardzo przepadają za surową kapustą. Przynajmniej spróbujcie :) Do szklanki soku z kapusty dolejcie sok z jednej, dojrzałej limonki. Smakuje jak orzeźwiający koktajl :)
Lista zakupów potrzebnych do zrobienia powyższego menu:
2 banany
1 duża, słodka gruszka
2 – 3 łyżeczki kakao
surowy szpinak (dla osób początkujących typu baby)
2 dojrzałe kiwi
3 dojrzałe mandarynki
1/2 kostki tofu (ok 120 g)
1 łyżeczka konfitury, najlepiej malinowej
ziarna słonecznika (max 25 g)
mix sałat – masłowej i roszponki
ok 50 g suchego ziarna quinoa
plaster dyni
1 mały buraczek
2 – 3 suszone pomidory
1/2 łyżeczki musztardy
1/2 cytryny
2 łyżki mleczka kokosowego
1 słodkie jabłko
1 grejpfrut
plaster imbiru
duży plaster surowej kapusty (tak, aby wyszła szklanka soku)
1 limonka
Nasz wspólny Raw Tydzień dobiega końca. Jak być może zauważyliście, nie szukam diety idealnej. Bo ja nie jestem idealna, więc by nie pasowała ;) Ale ściskam Was w podziękowaniu za wspólnie spędzony czas. I mam cichą nadzieję, że odwzajemnicie :)
Foto główne: weheartit.com