Pesto z bazylią

24 paź 2010
Pesto z bazylią

Pesto z bazylią jest świetnym dodatkiem do ziaren: soczewicy, ciecierzycy, fasolki kidney lub adzuki. Jest też super rozwiązaniem na wzbogacenie posiłku o surowy szpinak w naprawdę pysznej postaci.

Składniki:
25 g migdałów,
1/2 szklanki oliwy z oliwek,
2-3 ząbki polskiego czosnku,
170 g świeżo ściętej bazylii,
100 g szpinaku,
1/2 łyżeczki soli morskiej.


Pamiętajcie aby migdały, tak jak wszystkie orzechy, wymoczyć przed spożyciem. Przygotowanie pesto rozpoczynamy od zmiksowania w blenderze migdałów (podsuszonych), możecie je drobno zmielić dzięki czemu pesto będzie bardziej kremowe lub tylko pobieżnie rozbić wtedy uzyskacie wyraźną fakturę sosu. Do migdałów dolewamy oliwę, wrzucamy JEDEN ząbek czosnku i szczyptę soli. Następnie siekamy bazylię i szpinak, miksujemy wszystko razem. Siekanie ma na celu ułatwienie i przyspieszenie pracy blendera więc nie traćcie czasu na zbyt dokładne krojenie. Kiedy składniki się połączą, spróbujcie czy sos jest już odpowiednio czosnkowy i słony. Jeśli nie, dodajcie resztę soli i ząbek lub dwa czosnku.


Wszystkie składniki sosu są zasadowe, szczególnie sól morska (bardzo), szpinak oraz czosnek (średnio), migdały, oliwa z oliwek i bazylia (lekko), więc jest on wspaniałym elementem zdrowej diety. Smacznego!



Copyright Monika 2021